lørdag, oktober 25, 2008

Glem å stille klokken i natt folkens

Enda bedre: kast klokken til blokksberg og helst enda lenger. Klokker ble innført av fabrikkeiere på 1700-tallet for å få arbeiderne til å passe tiden, og er med andre ord bare enda et slaveredskap. Tiden eller rettere sagt den moderne oppfatningen av den er fundamentalt forkvaklet.

Jeg husker den første sommeren jeg la klokken i skuffen. Det ble en av de første bevisste følelsene av sann frihet jeg hadde. Det kom mange flere senere. Jeg må jo innrømme at jeg tar klokken opp av skuffen igjen innimellom, når jeg skal ut på lengre transportetapper i sivilisasjonens grå ødemark, men jeg bruker enhver anledning til å bryte mønsteret.

Klokkene, eller rettere sagt klokkens proponenter er tyver, tidstyver. Tiden er ikke noe som kan og bør måles, men noe som bør nytes. Det påstås at man kan se og fange biter av tiden ved å ha en klokke, men det er bare mer sivilisert sludder og bedrageri.

Man skal ikke passe tiden. Man skal slippe den løs og la den fly vilt, noe den gjør uansett, uansett hva vi gjør eller ikke gjør. Sommertid, vintertid, hva betyr det, annet enn enda mer hjelpeløse forsøk på å fange naturen, kvele den i det moderne menneskets favntak?

10 kommentarer:

  1. Anonym2:54 a.m.

    Jeg synes det er interessant at du mener klokker er noe som ble introdusert på 1700-tallet, da klokker har vært i bruk i mange hundre, om ikke tusen år - jeg er ikke sikker på når det første sol-uret ble oppfunnet, men det var nok før 1700-tallet.

    Men kanskje du kun mener mekaniske klokker.

    Uansett har klokker og tidstelling sin funksjon - selvsagt er det et "tap av frihet", men samtidig så vil ikke dagens samfunn fungere dersom man fjerner tidsrammene - nei, jeg snakker ikke om hvordan en utopisk virkelighet der alle er snille med hverandre og ingen tenker på at de skal være der og der klokken 10.00, men den virkelige verden, der vi faktisk er avhengig av at man følger gitte tidspunkt for f.eks. komme tidsnok på jobb, rekke butikken før den stenger, rekke bussen (eller at bussen går til korrekt tid) etc.

    Det er fint å tenke at "jeg kaster klokka jeg - jeg vil ha frihet" - men de fleste mennesker er faktisk avhengig av å tjene penger og jobbe, samt å følge samfunnets regler.

    Det er fint med anarki, men det funker ganske dårlig i praksis.

    SvarSlett
  2. Slik snakker en grunnleggende uopplyst person, Jeg er dypt uenig slevsagt.

    Ellers bekrefter du faktisk, ved nær sagt hvert eneste ord mitt poeng på den GLIMRENDE måte...

    Ved ditt tanketomme innlegg understreker du det jeg sier. Takk!

    Forøvrig så sa jeg at de ble innført av fabrikkeiere til bruk for arbeiderne. Jeg sa ikke at det ikke hadde eksistert måter å måle tiden på tidlgiere. Enkelt igjen.

    SvarSlett
  3. Skulle virkelig ønske jeg kunne legge i fra meg den klokken. Desverre er jeg en utrettelig slave av den og min kropp reagerer med stress og ubehag om jeg ikke har kontroll på tiden. Desverre innser jeg at dette ikke er rett, men jeg har foreløpig ikke sjans til å endre det. Friheten er de få gangene man kan ta seg en lengre fjelltur, legge klokke og mobil hjemme og nyte virkelig frihet.
    Godt innlegg, som jeg desverre ikke klarer å fælge opp, enda jeg skulle ønske jeg klarte det.

    SvarSlett
  4. Vel, bare det at du prøver er verdifullt i seg selv. Uten først å prøve klarer man slevsagt ingenting.

    Når det gjelder stresset og ubehaget, har du prøvd meditasjon? Man får virkelig et fantastisk velbehag etter å ha holdt på med det en stund.

    SvarSlett
  5. Det hadde vært utrolig deilig og bedagelig, men her sitter jeg i en høyteknologisk liten borg og har lært om ASL brudd, der noen minutter over tiden minimum 4000 kroner.

    SvarSlett
  6. Anonym7:35 a.m.

    Jeg pleide å ha hverken klokke, lommebok, bankkort eller legitimasjon før - bare en pose med blyanter, fine stener og litt småmynt. Jeg fikk det første armbåndsuret mitt siden jeg var fem for et halvt år siden. Det er knæsj rosa og minner mer om et smykke av kitchkvalitet enn ett ur. Jeg bruker det når jeg skal noe.

    Samtidig tror jeg følelsen av frihet du beskriver er individuell, Amos. Jeg har pleid å småløpe fra sted til sted med tusen avtaler jeg ikke visste når fant sted, hjertet i halsen og skyldfølelsen som en stor sekk på ryggen.

    Jeg får mye mer frihetsfølelse av å skru av mobiltelefonen, for eksempel.

    Ellers - jeg var ikke klar over at det var stille-klokke-tid, jeg. Jeg er nok mer fraværende enn jeg later som ^_^

    SvarSlett
  7. Har nok ikke prøvd meditasjon. Men det ser ut som jeg bør ta det skrittet også, da veldig mange har stor positiv effekt av det. Lærte i min barndom å tømme hode helt for tanker. Jeg pleier å benytte meg av det om jeg trenger en kort hvil. Det er nesten som å sove, hode er helt sort og tomt og jeg føler meg bedre etter bare en kort tid i dette rommet.

    Ellers har du mange gode innlegg her inne. Har lest en del av dem, men har en hel del igjen. De bøkene du har skrevet virker lokkende. Driver selv å skrive på en serie, men vet ikke om jeg kommer i mål. Jeg har også veldig lyst til å gi de ut på eget forlag, men har fått en del negative tilbakemeldinger på det fra folk i det litterære miljøet. Vi får se. Skal se om jeg får pløyd gjennom noen innlegg til fra deg i kveld. Likte veldig godt dette med den grønne rose, så jeg tror jeg begynner der.

    SvarSlett
  8. ante: Det vil være flott om du vil kjøpe bøkene mine. Du vil i så tilfelle garantert få LITT av en opplevelse ut av det...

    Hva folk i det literære miljøet sier bør du gi blaffen i. Det gjorde jeg, for lenge siden og de bøkene jeg skriver er mye bedre enn de fleste som utgis av etablerte forlag, fordi de ikke er presset inn i en forhåndsgitt mal.

    Du bør prøve å få en eller to venner du respekterer meningen til, til å lese igjennom det, folk som bryr seg om deg og ikke en håpløs, fastlagt norm for hva som er akseptabelt.

    Virvarr: individuell opplevelse absolutt. Dog vil jeg jeg si at å kaste vrak på nitidigheten i dagens samfunn er generelt sett frigjørende (for å si det mildt).

    hellyeah: det moderne samfunnet i et nøtteskall.

    SvarSlett
  9. Jeg kan ikke se at problemer ligger i klokker så mye i hvordan vi bruker klokker...

    På den annen side så er jo mennesket kollektivt ute av stand til å bruke klokker på en positiv måte - så kanskje jeg er litt enig...

    SvarSlett
  10. Vel, strengt tatt: hvis vi hadde funnet opp klokken og aldri brukt den så ville den slevsagt ikke ha vært noe problem...

    Men det vil jo i praksis aldri være tilfelle.

    Tankegangen bak er problemet, så dermed blir det også feil at klokken overhodet ble laget.

    SvarSlett