tirsdag, juni 26, 2007

Utdannelse

We don't need no education
We dont need no thought control
No dark sarcasm in the classroom
Teachers leave them kids alone
Hey! Teachers! Leave them kids alone!
All in all it's just another brick in the wall
All in all you're just another brick in the wall

Pink Floyd The Wall


Flere ting i det siste får meg til å skrive dette. Det er ikke noe nytt, verken for meg eller andre, men som så mange ting i dagens verden må det gjentas på ny og på ny.

Jeg leste nettopp et innlegg fra de autoritetstro lærerne på Lærerprat, et skikkelig helvetes gufs av et forkvaklet livssyn. Det er det samme gamle sprøytet. Dagens unge får for frie tøyler. De trenger disiplin og stramme tøyler. Heil Hitler til dere også…

Sannheten er at lærerne er et vel så viktig verktøy i tyranniets tjeneste som politiet og «journalister» er det. De former det som i utgangspunktet er frie, uavhengige barn til å bli tannhjul i maskinen, skreddersyr dem til deres fremtidige plass som roboter i et gjennomregulert og uhyrlig samfunn. De, barn som voksne som fortsatt har sin uavhengighet og selvstendighet i behold får status som problembarn og verre. De blir straffet mens de autoritetstro, de gode slavene blir belønnet. Kjepp og gulrotprinsippet i et nøtteskall.

Noen lærere har i det siste jamret seg over at de har blitt «uthengt» på Internett. Slevsagt. Jeg for min del synes, generelt sett at det er helt på sin plass at de blir det. Det må jo sies at jeg ikke kjenner de konkrete sakene som har blitt belyst i det siste. Men min erfaring er at læreren har skylden for bortimot samtlige av konfliktene mellom lærere og elever som oppstår. De uavhengige elevene skal knuses, deres selvtillit skal ødelegges til de bare har blitt enda en hjernedød murstein i veggen. Men som sagt, heldigvis så finnes det barn som ikke lar seg kødde med og slett ikke av tyranniske lærere, og da blir det slevsagt bråk.

Foreldrene i den siste Foreldreundersøkelsen sier de ikke sier fra om kritikkverdige forhold ved skolen fordi de frykter at lærerne skal hevne seg på barna deres. Det er en veldig reell og berettiget frykt.

Før hadde elevene ingen steder å ytre sine klager. Nå finnes Internett og det er en veldig god ting, også på dette området. Nå er forsvarsløse barn ikke lenger fullt så forsvarsløse og disse maktens tjenere som kaller seg lærere tenker seg kanskje om både en og to ganger før de så villig tjener den Maskinen de elsker slik.

3 kommentarer:

 1. Skal si du er krass mot det meste. Har du hatt mange dårlige lærere? En liten tanke. Hvordan kan du argumentere for "we don't need no education" når det nettopp er utdanninga som har gjort deg så god å skrive? Mener du at man ikke skal sette noen grenser, at alt skal være fritt fram?

  SvarSlett
 2. Enda en Ano som besøker min skog? Vel, vel...

  Hele konseptet med å "sette grenser" er feil, negativt fortegn og så videre. Det er hyklerisk, fordi poenget er ikke barnas beste, men Kontroll.

  Du antar ting igjen, ser jeg, Ano. Det er ikke "utdannelsen" som har gjort meg god til å skrive. Jeg har blitt god til å skrive på tross av den. Jeg er selvlært på omtrent samtlige områder. Det er en grunn til at jeg har uavhengigheten og selvstendigheten som de fleste i dagens samfunn mangler i behold.

  Nei, jeg vil ikke si at jeg har hatt spesielt mange "dårlige lærere" (de er alle dårlige). Igjen blir vinklingen din feil, fordi de som i dag kalles lærere ikke er noe særlig lærere i det hele tatt, men tvangsforere og museumsvoktere.

  SvarSlett
 3. Ja, jeg er krass mot det meste, fordi man bør være det i dagens samfunn. Man bør være krass mot hele samfunnet, fordi det ødelegger alt som gjør livet verdt å leve. Det blir utmerket illustrert hvert eneste sekund på dagen i dagens forkvaklede verden.

  SvarSlett