lørdag, juni 16, 2007

Språkkurs for østlendinger

Det har kommet en rekke forslag om språkkurs, for tvunget norskopplæring for innvandrere og utlendinger bosatt i Norge i en del år nå. Min holdning til det er vel at det er greit forslag, men at forutsetningene de ivrigste proponentene for det legger til grunn er ganske så forkvaklet.

Nok om det. Jeg har et nytt forslag, ett som er mye viktigere. Alle østlendinger, spesielt de rundt oslogryta, hvis sant skal sies (og det skal det jo), bør definitivt ta et muntlig norskkurs. Mange av dem forstår ikke oss sanne nordmenn, vi som virkelig snakker norsk. «Hva er det du sier? Jeg forstår ikke hva du sier». Og så kommer det: «Erru utlending eller noe?» Kan man høre på telefonen eller på gaten når en som snakker vulgærnorsk prøver å forstå en som snakker vestlandsdialekt eller trøndersk eller finnmarking eller andre gode norske dialekter. De som har levd en stund på Oslo Vestkant er vel de aller verste i så måte, men de er langt fra alene. Dette er en stadig sterkere tendens jeg og andre har merket oss i det siste. Men andre ord, det blir verre. Man kunne kanskje ha forstått vulgærnordmennenes mangler bedre hvis det hadde vært for hundre år siden, men det er det jo ikke.

Jeg sier at jeg forstår dem, at jeg ikke har noen problemer med å skjønne deres dialekt, men denne velvilligheten blir bare møtt med et standardsvar og et skuldertrekk. «Selvsagt forstår du meg. Jeg snakker norsk jeg».

De sier faktisk det, så utrolig det enn kan høres.

Jeg mener at disse falske nordmenn bør få reiseforbud og kommunikasjonsforbud i vårt langstrakte land, inntil de har lært seg godt norsk.

5 kommentarer:

 1. Glimrende ide. Saa lei av aa hoere "kan du ta det igjen paa norsk eller?"

  SvarSlett
 2. Hvilken dialekt er det du, som sann nordmann, snakker da?

  SvarSlett
 3. Hei, Simen, jeg vet ikke om du la merke til den tildels dryppende ironien i innlegget...

  Jeg er vestlending.

  Hei, Minneapolise. Takk. Ja, det er jeg også, som du sikkert har skjønt.

  SvarSlett
 4. Dette innlegget fikk meg til å le. Du har så rett! Men kanskje kurs i menneskelighet burde være vel så påkrevd for mange i dette "perfekte" moderne samfunn?

  SvarSlett
 5. Jeg synes den var morsom selv, Helge, en grei og humrende måte å sette opp speilet foran en viss type nordmenn, og tvinge dem til å speile seg i det.

  Ja, et kurs i menneskelighet burde stått svært høyt på agendaen... spesielt siden det står bortimot på bunnen blant folk flest i disse dager.

  SvarSlett