fredag, januar 22, 2010

Det avskyelige samfunn (I)

Fra 1. mars må alle vi som er langtidssykemeldte og kronisk syke levere egenmelding hver fjortende dag. Dette er enda en handling, en forordning som stinker av mistenkeliggjøring og avsky for syke mennesker. Det har vært en del av det i det siste, med den ene etter den andre av politikere, professorer og næringsdrivende, rike og vellykkede mennesker som står frem med sin eder og galle mot oss svindlere.

Å kalle dette meningsløst og avskyelig blir bare forbokstavene.

Syketrygden er for dyr, blir det sagt. For mange er syke. Løsningen? Folk som er for syke til å jobbe må jobbe. Det blir sagt at det er for lett å sykemelde seg, en påstand som er så latterlig at de som sier det enten ikke skjønner hva de snakker om eller rett og slett gir blaffen.

Samtidig kommer også nyheten om at regjeringen «vurderer» høyere egenandel hos legen, en egenandel som burde ha vært fullstendig fraværende for de med dårlig råd.

I en uformell ringerunde gjort for en tid tilbake kom det fram at seksti prosent av stortingsrepresentantene mente at for mange er sykmeldt. Etablert media flommer over av lignende artikler og kommentarer. Det blir gjentatt, hamret inn at «nordmenns arbeidsmoral» (hva nå det enn er) er dårlig. Dette til tross for at nøkterne tall tilsier at det ikke er flere sykmeldt i dag enn på syttitallet. Igjen ser vi hvordan et etablerte samfunns propaganda fordreier virkeligheten.

For min del kan jeg si at jeg ikke engang kjente til dette med egenmeldingen, og jeg følger med. Andre jeg kjenner, i lignende situasjon som meg selv kjente heller ikke til det. hvilket skulle tilsi at de på toppen ikke akkurat har kringkastet nyheten. Heldigvis var det minst 20 000 mennesker som har dannet en protestgruppe (avskygruppe) på Facebook mot dette nye angrepet på syke mennesker.

Jeg liker ikke Facebook noe særlig, men i dette ene tilfellet må man si at den blir brukt til noe riktig, noe veldig riktig, en himmelropende protest mot nok en omdreining mot et dypt urettferdig og avskyelig system.

Er jeg sint, sier du? Ja, det kan du banne på at jeg er. Jeg er enda sintere enn før. Det blir stadig flere og sterkere grunner til å bli sint og forbli det, permanent.

Jeg spør hvor lenge vi skal finne oss i å leve i et grunnleggende urettferdig samfunn, ett som bare blir verre og verre og verre. Jeg kan ærlig talt si at jeg føler avsky over folkene i regjeringen og alle disse andre som til stadighet angriper syke. Man må simpelthen spørre om regjeringsmedlemmene og disse andre er mennesker. De oppfører seg i hvert fall ikke som om de er det.

Andre artikler om samme og lignende tema på Uten Grenser:

Fungerer

Alle tings latskap

Ryddefolket

Økt fattigdom

Forslag til nye typer polikere

Samfunnet stjeler år fra fattige


Et variert og godt liv

Livsfjerne og ekstra fjerne polikere

Folk i norge sulter

Respekt

8 kommentarer:

 1. Du bruker nok litt sintere ord enn jeg har gjort, men her er vi helt enige!

  SvarSlett
 2. Etter min mening er det ikke mulig å bruke sinte nok ord i denne saken.

  Du skulle sett det innlegget jeg ønsket å skrive...

  SvarSlett
 3. Heh, jeg tror deg!
  Merker at jeg nesten går helt andre veien, trekker meg unna, føler at det ikke går an å få folk til å forstå uansett. Orker ikke bli stemplet som "sutrete". Ingen som ikke har vært i situasjonen kan fatte hvilken enorm belastning det er.

  SvarSlett
 4. Det er lett å gi opp, fordi man får stadig demonstrert at det ikke nytter, men det er da man virkelig bør sette i gang.

  Alle som uttaler seg om "late nordmenn", "for lett å bli sykemeldt" osv bør bli tvunget til å leve på minstesats og bli en del av trygdesystemet i et år eller to.

  SvarSlett
 5. Snedig at ingen ser på det faktum at fattigdom og sykdom ofte har en sammenheng i dette landet.
  Det føles trygt&godt at politikerne i flokk går samlet om å sparke på de som ligger nede.

  SvarSlett
 6. De er lettest å sparke, og alle som ikke er i samme situasjon godter seg, nåtidens "menneskehet" i et nøtteskall.

  SvarSlett
 7. Det kan du være sikker på at jeg skal

  SvarSlett