søndag, juni 07, 2009

En sann filmelsker kommenterer Terminator Salvation


Jeg har nettopp sett Terminator Salvation, en film Dagbladets kritiker Vegard Larsen kaller «tidvis latterlig dårlig», et syn han deler med de fleste profesjonelle kritikere.

Filmen er et mesterverk fra første til siste bilde. I tillegg til å være utrolig godt laget og ha en fantastisk historie sier den, i likhet med alle Terminator-filmene utrolig mye om skjebne og hva det betyr å være menneske. Den er noe så sjelden som en dyp, intens actionfilm.

For hver oppfølger i denne serien har jeg gått til kinoen med små forventninger. Jeg vet ikke riktig hvorfor, men jeg har kanskje fryktet at det er ikke mulig å gjøre det like bra som før. Hver gang har jeg blitt enormt og positivt overrasket. Det er ett eller annet med selve temaet og historien som åpenbart bringer frem det aller beste i de vidt forskjellige filmteamene som har laget filmene. Man kan se og føle hvor gjennomarbeidet alt er.

Vi følger endelig John Connor, menneskenes leder i kampen mot maskinene i fremtiden. Vi vet en del om hva som skjer der, en del om hva som må skje, men spenningen er på topp likevel og til tross for det. John Connor er ikke lenger hundre prosent nødvendig for at kampen mot maskinene skal fortsette. Kyle Reese er det, men ikke John Connor. Og vi holdes på pinebenken til siste bilde. Historien er om menneskene mot Maskinen, i ytterste forstand. I en tid der menneskene blir stadig mer omgjort til organiske maskiner, til roboter, dukker som knapt gjør annet enn å danse etter tråder så er en film som dette enda mer verdifull. John Connor sier at mennesker ikke kan programmeres. Jeg vet ikke om jeg deler hans syn, men det er helt klart at ikke alle mennesker kan programmeres. Ilden som brenner inni hvert enkelt menneske kan ikke slukkes.

Jeg anbefaler filmen på det varmeste, ikke bare som et must, men essensiell, som noe man ikke må gå glipp av.

Kritikerne er som sagt kulturverdenens parasitter. De har ingen funksjon. De har ikke peiling på film, hva som er god film, eller rettere sagt: har ikke bedre peiling enn folk flest og langt dårligere enn andre blant oss som brenner for en god historie, for en opplevelse i og utenfor kinosalen. De fremmer sitt syn og presenterer det som en bibel på hva film eller kunst generelt bør være.

Jeg har alltid sørget for å få sett filmer som har blitt slaktet av kritikerne og de har vist seg å være, nærmest uten unntak utrolig bra filmer.

At disse folkene får betaling for å skrive pisset sitt er bare helt utrolig.

Vegard Larsen & co får terningkast 1

Du har nettopp lest en manns mening.

6 kommentarer:

 1. Jeg har kun sett de to første filmene i serien, men gleder meg stort til denne. Må få sett nummer tre først, tenker jeg, men det har blitt utsatt av en eller annen grunn.
  Jeg er helt enig i at anmeldere er uten funksjon. Da stoler jeg i mye større grad på IMDB, men nisjefilmer (f. eks. Tetsuo - the iron man), som jeg ofte liker, får ofte mye dårligere enn hva de fortjener der også.
  Den eneste anmelderen jeg liker, er en fyr på programmet radioprogrammet "Mørkets opplevelser". Om jeg er enig med ham vet jeg ikke enda, ettersom det er sjeldent jeg har råd til å se nyere filmer, men han høres fordømt fornuftig ut når han snakker (og er ikke redd for å gå mot "vanlige kritikeres" meninger)! :P

  SvarSlett
 2. Det finnes unntak, selv blant profesjonelle kritikere. Ja, du må se treeren først. Da jeg hadde sett den en gang gikk jeg bare rett inn i kinosalen igjen og så den på nytt, og den ble enda bedre.

  SvarSlett
 3. Jeg gleder meg til å se filmen, men litt trist hvis dette er avrundingen på Sarah Connor Chronicles, for jeg likte serien godt.

  SvarSlett
 4. Såvidt jeg vet har de ikke noe med hverandre å gjøre overhodet. De foregår i paralelle universer. :)

  I filmen døde Sarah i 1997. På TV minst tolv år senere.

  SvarSlett
 5. Hehe, sånt løser de med å reise i tid, uansett er serien kansellert, så da får jeg se frem til filmen.
  Men True Blood har sesongstart 14.06, men det har du sikkert fått med deg.

  SvarSlett
 6. Det har jeg, ja, og jeg gleder meg til all knullingen i serien.

  SvarSlett