søndag, oktober 12, 2008

Finanskrisen

Kapitalismen er slevsagt ansvarlig for det som skjer nå. Den skaper kort og godt grobunn for slike kriser. Det spiller mindre rolle om det såkalte markedet er sterkt regulert, delvis regulert eller overhodet ikke, siden markedet og regjeringer stort sett samarbeider, passer sammen som hånd i hanske. Med regulering får nasjonale regjeringer litt mer å si, men har det med å gi fordeler til enkeltselskaper og grupperinger. Siden politikere stort sett, på den ene eller andre måten er kjøpt og betalt og generelt sett støtter de med penger er ikke det noe rart. Uten regulering danner det seg andre, enda verre maktsentre. Tøyleløs grådighet fører helt galt av sted. Pengemakten må såvisst tøyles - for godt. Penger og makt blir stadig mer viktig i verden, og slik vil det forbli så lenge det finnes en tøddel av pengesystemet igjen i verden. Det er ingen misforståelse, slik liberalistiske krefter er dumme nok til å hevde, men fakta. Kapitalismen oppmuntrer til grådighet, til «jeg får aldri nok» kulturen. Den er rett og slett grådighet satt i system. Rikdom, selve tilstedeværelsen av urettferdighet i verden blir sagt å være bra for alle mennesker, selv de fattige og lidende i verden. Det er bare mer hårreisende propaganda, slevsagt.

Det er helt utrolig hvor godt denne løgnen står seg, uansett hvor mye bevisene på det motsatte hoper seg opp. Det er vel slik det ofte er, at hvis en løgn blir gjentatt mange nok ganger blir den sett på som en sannhet. Sannheten er at det knapt finnes noen rettferdighet i verden, at lidelse blir forsterket, ikke minsket, at den forlengst har eksplodert i både omfang og grad. Min slevsagte holdning er at alle som tjener mer enn en million i året, enten via kapitalmanipulasjon eller i vanlig lønn tjener altfor mye. Å ha en formue som gjør en i stand til å bruke mer enn det er direkte forbrytersk og burde ha blitt behandlet deretter.

Tilhengere av markedet sier at de bør ha frihet til å bestemme hva de skal bruke sine egne penger til, men det er bare mer sprøyt, siden formuen deres har blitt skapt av ødeleggelse av både mennesker og natur, av en bevisst nedverdigelse av og tråkking på andre. Så nei, slike avskum har frasagt seg alle rettigheter ved sin avskyelige oppførsel gjennom et langt liv.

Disse folkene skalter og valter med menneskeskjebner over en lav sko og burde ha vært stoppet for lenge, lenge siden. De rikes velstand er skapt av de fattiges helvete. Slik er det, og slik vil det forbli så lenge vi blir lurt til å tro på illusjonen, ikke virkeligheten.

Verden er en pyramide med de få på toppen og de mange nederst. Alle pyramider må rives ned til grunnen.


«Greed is good» - Gordon Gecko

5 kommentarer:

 1. Anonym2:47 a.m.

  Jeg er uforbeholdent enig.

  SvarSlett
 2. Mye enig; men jeg tro vi setter den grensa på kr 750 000,-

  SvarSlett
 3. Dette var vel ikke ment som en grense, men et vilkårlig eksempel på hv aosm er uakseptabelt. Jeg har tidligere satt grensen mye lavere...

  SvarSlett
 4. Hei. Vil du forklare hvorfor det er uakseptabelt?

  En kjemperik person, hva er det han har klart? Å tjene massevis av penger ved å trekke mest mulig profitt fra arbeidet hans ansatte gjør med hans idé.

  Hva skulle skjedd med de utrolig store lønningene?

  F.eks. så er egentlig Onkel Skrue en god mann. Han blir bare framstilt meget dårlig i det meste som ikke er tegnet av Carl Barks eller Don Rosa.

  Det var noen tanker...

  SvarSlett
 5. som sagt, de rike har tråkket på de fattige for å nå dit de er, og det fortsetter de med. De rikes paradis er skapt av de fattiges helvete.

  Så du er helt på jordet og kjøper betingelsesløst Maktens og pengemaktens propaganda.

  SvarSlett