torsdag, oktober 16, 2008

Den positive krisen

Ettersom det nå er klart at den såkalte finanskrisen vandrer fra Wall Street til Main Street blir nå fordelene åpenbare for oss som er opptatt av å redde livet på Jorden og menneskene fra menneskehetens rovdrift.

Økonomien kjølner og folk vil bruke atskillig mindre på forbruksvarer. Det snakkes til og med om at dette vil gå utover, gulp, julefeiringen og den sinnssyke forbruksfesten vi ser da.

Store ting.

Folk vil kanskje måtte klare seg uten tre biler, fem TV og like mange stereoanlegg i samme hus.

Hvilken katastrofe.

Bare ett enkelt TV eller en eneste bil betyr massive naturødeleggelser og massedrap på livsformer. Hver enkelt moderne forbrukergjenstand krever talløse fabrikker rundt om på kloden, produksjonssteder som spyr ut gift og forurensning på en måte som vi ikke lenger kan leve med. Og det er milliarder av disse stort sett ubrukelige gjenstandene.

Det vil bli mindre veibygging, husbygging, asfaltering, mindre generell ødeleggelse.

Det snakkes om at kreditt vil bli permanent mangelvare, at det trengs en total forandring i menneskehetens bevissthet, i selve vårt perspektiv. Og dette kommer fra finansmiljøene, der grådighet og livsødeleggelse har vært selve forutsetningen, bærebjelken for denne gjengens eksistens. For oss som lenge ikke har brukt penger som vi ikke har er dette spesielt tilfredsstillende, men for oss alle kan det bety et første skritt av mange som er nødvendig for å redde oss alle fra det langsomme, kollektive selvmord som det moderne samfunnet er.

Folk, selv finansfolk (utrolig nok) blir, i hvert fall for en stakket stund tvunget til å stanse opp og spørre seg selv: «hva i skyggefulle helvete er det vi driver med?»

5 kommentarer:

 1. Jeg tror du gleder deg for tidlig.
  De aller fleste bankene i Norge vil gå med overskudd i år.
  Bankene har fått miliarder i statsgarantier og lavere lånerente.
  Samtidig vil de ikke sette ned utlånerenten til vanlige folk.
  Makta rår, sånn er det, om det går vannrett til helvete spiller ingen rolle.

  SvarSlett
 2. Ja, stort sett enig. Men det er ikke mye til en kommentar.

  Jeg hørte på nyhetene om noen som snakket muntert om noe a lá: bankene får støtte fra staten (hvis det var sånn det var) slik at de kan sette ned renta SLIK AT FOLK FORTSETTER Å LÅNE PENGER.

  De prøver å gjøre alt de kan for å hindre nedgangen.

  SvarSlett
 3. Ja, makta rår. Men et nytt syn på griskheten vil muligens tvinge seg fram. Både i norge og usa og resten av verden er nærmest kapitalisme et skjellsord for tiden. Det er en fin start.

  SvarSlett
 4. Det er jo Staten som bestemmer renta her i landet! Ikke markedet! Det er jo den kunstig lave renta som har gjort at folk har lånt så mykje.

  SvarSlett
 5. Det der er en vanlig misforståelse. Som det faktisk har kommet fram i det siste så styrer de nasjonale bankene bare utlånsrenten de har til bankene. De internajonale markedsrentene er mye viktigere, og det er de nasjonale banker låner aller mest fra. Det er derfor renten til låntagere stiger nå, selv om norges bank satte ned renten.

  SvarSlett