torsdag, august 28, 2008

Urettferdighet torturerer og dreper

En ny rapport, Commission on the Social Determinants of Health fra Verdens Helseorganisasjon (WHO) slår fast nok en gang det vi alle vet og påpeker faktorer som folk flest ikke tenker på eller ønsker å tenke på: sosiale faktorer spiller inn på dramatiske måter når det gjelder å avgjøre et gitt menneskes helse og hvor lenge og godt det lever.

Stikk i strid med den gjengse oppfatning er ikke alltid den største forskjellen mellom land, heller ikke mellom rike og fattige, uutviklede og utviklede land, men hvilket nabolag eller bydel du blir født i og vokser opp i, i et gitt land. Genetiske forskjeller avgjør også i mindre grad helse og hvor gammel man blir. Arveanlegg uttrykker, som i alle tilfeller potensiale, ikke fakta.


Forskjellen på forventet levealder mellom den nedkjørte forstaden Calton og rike Lenzie i Glasgow i Skottland er på 28 år, mellom Hampstead og St. Pancras i London er den 11 år. Hvor velstående foreldre er avgjør i økende grad barnas helse, muligheter og livsløp. Store og små faktorer tegner til sammen et entydig bilde. Rapporten, som i stor grad kan overføres til alle land har undersøkt sammenhengen mellom levevilkår og levealder og helse i tre år. Den konkluderer med at: «social injustice is killing people on a grand scale».

Så, når politikerne og mektige og rike mennesker skaper og opprettholder et system av grunnleggende urettferdighet er de i virkeligheten massemordere som suverent overgår historiens mest beryktede drapsmenn og diktatorer.

«De rikes paradis er skapt av de fattiges helvete».
Victor Hugo

10 kommentarer:

 1. Ordet sosialpolitikk burde vært en hedersbetegnelse; ett adelsmerke på skikkelig lederskap.
  Sosialpolitikken bør regjeringer bedømmes ut i fra; ikke månelandinger og operabygg.

  SvarSlett
 2. Nå blir jo det også en avledning, omtrent som å gi enkeltutbetalinger til fattige. Det forandrer ingenting så lenge man ikke gjør noe med de fundamentale årsakene til urettferdigheten i verden.

  Men bautaprosjekter har definitivt større prestisje, ja, utrolig nok.

  SvarSlett
 3. Rettferdigheten vil seire til slutt.
  Bare vent og se.

  SvarSlett
 4. Du kan jo se det på statistikken her i Oslo, også. Forskjellen på å bo på Bygdø og å bo på Grorud er 12 år av livet ditt.
  Sunn mat er dyrt. Fattigdom, dårlige arbeidsforhold og fremmedgjøring = stress.

  SvarSlett
 5. Jeg må ellers berømme (ikke det at han bryr seg da) Amos Keppler for ett fint innlegg om ett alvorlig tema; som er både lavmælt og strait.

  Slike innlegg "virker" oftest best.

  SvarSlett
 6. Gullars: takker så mye.

  Virvarr. ja, det finnes slike områder i hver eneste by på kloden. De rike flytter også ofte i høyden sånn at de kan se ned på sitt domene og sine tjenere. Skitt flyter gjerne opp.

  SvarSlett
 7. Et godt innlegg, så absolutt.

  Selvsagt er hele maktstrukturen ansvarlig for den skjevhet som man skaper.

  For denne skjevheten er selvsagt skapt.

  SvarSlett
 8. Anonym1:16 p.m.

  hehe, nok en gang får du sagt det.

  SvarSlett
 9. Jepp, stakkars de fattige som tvinges av de rike og mektige til å røyke, spise usunt, trene lite og sitte i sofaen og se på TV. Grusomme greier gitt! Det er jo ikke som om folk skal måtte ta ansvar for seg selv og sine egen helse eller noe.

  SvarSlett
 10. Ser ut som om du har mistet massive mengder av poenget her...

  SvarSlett