lørdag, juni 28, 2008

Damer som skjegger seg og andre uhyrligheter


Damer fjerner hårene på legger, lår og armer, og ikke nok med det: De skjegger seg også i ansiktet med en mindre utgave av den hårfjerneren de bruker på kroppen. Øyebryn blir pyntet på, og alt hår blir fjernet i ansiktet. Det får dem ettersigende til å se penere og yngre ut.

Reklamen skryter over hvor naturlig det er, hvor naturlig det er å fjerne hår, hvor glatt og fin huden blir, og igjen, i et skjønnhetsfiksert samfunn, i et samfunn der skjønnhet er noe veldig begrenset og stygt kjøper man de kommersielle kreftenes løgner med, ja, bokstavelig talt hud og hår.

Mer nøkterne og fornuftige synsvinkler taler om hvordan det å fjerne håret på kroppen reduserer hudens følsomhet og til og med gjør folk mer sårbar ovenfor sykdom, og hvordan alle kremene og dritten man pøser på med gjør at en eldes før tiden, altså en virkning som er stikk motsatt av det reklamens makt hevder. Bilder av fosser og vakker natur ledsager gjerne bildet av hudkremen. Det blir skrytt av hvor naturlig det som er på flasken er, uansett hvor mange gifter den er tilsatt.

Jeg skriver stadig om at verden vil bedras, hvordan den ønsker å bli bedratt, men det er nok bare forbokstavene.

Jentene snakker om hvordan kilovis med sminke gjør dem vakrere, og mange gutter sier seg ivrig enig i det, utrolig nok.

Jeg synes faktisk folk ser best ut når deres naturlige særtrekk ikke er begravd under en maske, en stivnet maske uten distinkte ansiktsdrag. Alle ser nær ved helt like ut. Still en gjeng ungmøer som har farget håret lyst på en lang rekke og prøv å se forskjell på dem. Jeg tror du vil få store vanskeligheter med å gjøre det.

Det er til og med de som ikke er fornøyd med masken og tyr til plastiske operasjoner i tillegg, fordi de ikke passer inn dagens forkvaklede ideal av skjønnhet, på maskens skjønnhet. Ja, at verden er sinnssyk er faktisk bare forbokstaven. Slik det ofte er blir dette bare enda en illustrasjon på alt som er galt i dagens verden. Å være skinnmager er for eksempel et bilde på sunnhet. Akkurat dette siste momentet blir det stilt tildels alvorlige spørsmålstegn ved, men heller ikke her går man i dybden.. Man ser ikke på mer enn noen få, overfladiske bakenforliggende årsaker. Man slår ikke fast, slik man burde gjøre at menneskeheten i Maskinens tidsalder blir oppmuntret til å konfirmere seg på alle bauger og kanter. Det gjelder, for ordens skyld begge kjønn, slevsagt. Hvor man enn snur seg blir man konfrontert med kravet om å være som alle andre, noe som i dag, ironisk nok faktisk har ført til at ingen eller veldig få ligner seg selv eller engang oppfører seg som seg selv. Idealet er etterligningen, er Masken, er bedraget, inkludert selvbedraget.

Ensrettingen er dagens valuta og det er ikke pent å se på overhodet.

7 kommentarer:

 1. Anonym5:49 a.m.

  Her treff du særs godt med kritikken din, Amos. Eg har faktisk tenkt mykje av det same sjølv.

  SvarSlett
 2. Takk for det. Jeg tror faktisk mange tenker lignende ting her, men er redd for å si det høyt.

  Redselen for å si sin mening er også fremtredende i dagens samfunn.

  SvarSlett
 3. Anonym2:32 p.m.

  Dette innlegget traff. Jeg ble faktisk mer kritisk til meg selv også. Det skal godt gjøres å ikke falle for noen av de konstruerte idealene som blir prakket på oss igjennom media. De blir igrunn heller ikke mer sanne av å bli gjentatt til det kjedsommelige.

  SvarSlett
 4. Hei, Petter, flott at jeg oppmuntret deg til å bli mer kritisk.

  Sannheten er vel heller at de mest gjentatte idealene i dag både er nokså usanne og usunne.

  SvarSlett
 5. Du har helt rett! Reklamen vi i dag blir bombardert med prøver å fortelle oss hvordan vi skal se ut og hvordan vi ikke skal det. Ikke nok med det, men det er en del av oss som blir oppdratt med det når de også er små, uten av foreldre en gang er klar over. Leker og trender sier at jenter skal være høye, slanke, vakre og blonde og at gutter skal være tøffe og sterke..
  DET ER ALT FOR MYE SKJØNNHETSPRESS I DAGENS SAMFUNN!!

  SvarSlett
 6. Anonym5:23 a.m.

  Jeg setter pris på slike innlegg fra menn. Og jeg skulle mere enn gjerne ønsket at idealet var å ha skjeggete ben og armhuler, og at sorte, stive skjegglignende vekster i ansiktet var skikkelig hot. Men slik er det desverre ikke. Det at mennesker pynter seg ekstremt, er ikke noe nytt. Hvem har vel ikke sett de afrikanske damene med lang hals som er forårsaket av ring på ring som er presset på plass. Eller indianerne med de store hullene i underleppene der det er plassert en flat skål. Eller andre urfolk med gedigne hull i ørene, eller maling på ansikt og kropp i krig og fred. Dette er ikke noe nytt.

  Men takk for innlegget. :-)

  SvarSlett
 7. Takk selv.

  Tidligere har det bare vært en eller to merkverdigheter noen steder, mens det i dag er gjennomført, fra topp til tå, fra tånegler til ytterste hårstrå.

  Grunnen til at noen damer også har stive hårstrå, nærmest som menn er vel nettopp at de har har skjegget seg så lenge og dermed føler at de «må» fortsette å gjøre det når de først har begynt. Dobbelt uff.

  SvarSlett