torsdag, januar 04, 2007

Jeg danser på nynorskens grav

Noe svært gledelig har skjedd i det siste, noe som Bergens Tidende også bekreftet i dag:

Nynorsken er på full retur i mange av sine tidligere bastioner. Bergens Tidende skriver om hvordan Fjell I Hordaland nærmest har snudd helt om blant de yngre. Bokmålprosenten på Ågotnes skole har gått opp fra elleve prosent i 1996 til over halvparten ti år senere. Og som nevnt så er tendensen (med noen få unntak) den samme nær sagt overalt.

Ekstremt gledelig.

Jeg har lenge irritert meg over at vi har to nesten like språk i norge. Det er rett og slett en enorm sløsing med knappe ressurser, og nynorsken har helt fra starten av vært et konstruert språk. De som hevder det er mer norsk enn det danskinfluerte bokmålet er skikkelig på villspor. Bokmål er norsk NÅ. At det er nokså ulikt det språket som ble snakket i norge for tusen år siden er vel ingen overraskelse.

Har verden råd til at norge har to nesten likelydende språk? Slevsagt ikke. Det er dog en typisk norsk sløsing med ressurser. Helt utrolig.

Noen nynorsktilhengere har forøvrig påstått at jeg snakker nynorsk. Det gjør jeg slevsagt ikke. Jeg snakker DIALEKT, slik alle i norges land gjør.

Nynorsken bør vekk fra aviser, TV og tekster nå. Og det bør ikke utsettes et sekund lenger.

Det er dog noen forfattere som beviselig har skrevet på nynorsk (etter eget utsagn) der man slett ikke bør tenke på engang å forandre noe. Bare for ordens skyld, i tilfelle noen lurer: Det er en helt annen debatt om åndsverk. Derfor mener jeg forøvrig også at Torbjørn Egner's elendige historier om det d(n)orske småbylivet ikke bør forandres.

Nå vil kanskje noen finne det ironisk at jeg «forsvarer» norsken (bokmålet) på grunnlag av et tidligere innlegg jeg offentliggjorde her på Uten Grenser, men slik er livet noen ganger...

Hvis jeg skal velge mellom bokmål (norsk) og nynorsk (falsk norsk, kunstig norsk), så er jeg ikke i tvil.

Den dagen nynorsken forsvinner skal jeg danse på dens grav. Det finnes viktigere, mye viktigere ting i livet å bry seg om, men en sak som dette er slett ikke uviktig.

6 kommentarer:

 1. Det overrasker meg at det ikke har blitt storm rundt dette innlegget enda.

  Men. Jeg vet ikke.

  Mens jeg er enig i at det hadde blitt lettest og greiest med ett norsk skriftspråk, syntes jeg også det er vanskelig å forkaste nynorsk fullstendig; selv om det er et konstruert språk finnes det likevel områder der språket er brukt som hovedmål, men jeg vet ikke hvor mange steder det egentlig gjelder for.

  Er også enig i at det er ressurskrevende med to språk; men likevel mener jeg at nynorsk i alle fall måtte være tilgjengelig for dem som har interessen av, og vil lære det.

  SvarSlett
 2. Jeg er uenig slevsagt. Det bør ikke bli foretatt noen opplæring lenger. Den bør stoppe i morgen den dag. De som har lært det siden første klasse vil nok ønske å bruke det fortsatt, men de burde ikke gjøre det. Etter en overgangsperiode på la oss si fem år burde det vært helt borte fra offentlig forvaltning. Slike ting som nynorskprosenten i nrk osv bør forsvinne. Etter en generasjon ville det vært tilbake i den skrivebordskuffen ivar aasen & co hentet det opp fra.

  SvarSlett
 3. Poenget her er at all slik "alternativ" språkopplæring burde være 100% valgfritt. I så fall ville jo nynorsken dødd ut for lenge siden. Det er bare ikke noe poeng med to så like skriftspråk, det er så mange andre og bedre ting å bruke tiden på.

  Legg merke til at nynorsktilhengerene nesten ikke gjør annet enn å sutre over hvor få som bruker nynorsk, samtidig som de med alle midler forsøker å tvinge folk til å lære, snakke og skrive det.

  Ved fullstendig valgfrihet forsvinner nynorsken av seg selv.

  Min mening er altså å la nynorsken (og alt språk for den saks skyld) utvikle seg av seg selv, slik språk har gjort i tusenvis av år. De få som krever å få bruke nynorsk må gjerne det for meg, bare de ikke krever at andre skal tvinges inn i det!

  Det samme gjelder for eksempel min holdning til religion. La for all del folk drive på slik de vil, men i det øyeblikk de krever penger, medlemskap eller særfordeler, bør de forbys!

  SvarSlett
 4. Ah, bra. Dans med meg! Godt puttet dette:-)Prøver å si dette til folk stadig vekk, men det er dauve ørar alltid. Det er jo viktig å ta vare på nynorsken for det dreiar seg jo om identiten deira! I dager det mest en bjørnetjeneste å tvinge barn til å ha nynorsk som hovedmål, og en stor andel av de som gjør det faller fra,over til bokmål, med mindre de er/blir høyt utdanna eller medlem av BUL.  :-)Hilde

  SvarSlett
 5. Anonym3:47 a.m.

  ikkje kødd med det språket eg lærte å skrive på

  SvarSlett
 6. Slevsagt vil jeg kødde med det.

  SvarSlett