søndag, januar 14, 2007

Utslipp nummer en million

Det har vært enda en oljekatastrofe på vestlandet. Et skip har brukket i to og sluppet ut flere hundre tonn med olje. Også denne gang sier myndighetene og media at det er et «lite utslipp». Og det stemmer jo for så vidt at det er lite utslipp sammenlignet med de aller største utslippene og hva det en dag kan og vil bli, men at dette er enda mer av den pågående berolighetspolitikken er det liten tvil om.

Strendene på Fedje, på fuglereservatet på Askøy, og opp og ned kysten er tilgriset av olje, av et stoff som dreper alt liv det kommer i kontakt med, stoffet som får dagens verden til å gå rundt. Når folk sier dette skyldtes mangel på oljeberedskap så har de en nokså utilstrekkelig forståelse av virkeligheten. At denne mangelen gjør det hele enda et hakk verre er sant nok, men hovedgrunnen til at det lekker olje er at oljen er der overhodet.

Det vil alltid skje ulykker i sivilisasjonen, masse ulykker. Den offisielle propagandaen gjentar til det kjedsommelige at slike hendelser er sjeldne, men det stemmer slevsagt ikke. Slike katastrofer skjer hver eneste dag, hver eneste time, hvert eneste sekund over hele verden. Det er enda en pris blant utallige vi må betale for å «leve» slik vi gjør. Folk flest stiller ikke engang det mest åpenbare spørsmålet: Hvor mye dritt og gift kan vi dumpe i havet, på kloden… før det er fullt? Og de stiller ikke et mye viktigere spørsmål: hvorfor lever vi i et samfunn som tillater slikt overhodet?

Fabrikker spyr ut og produserer gift, og denne giften må havne et eller annet sted. Enten havner den like ved fabrikken og sprer seg videre derfra, til hele kloden. Eller den må transporteres, og så sprer den seg over hele kloden, til hver enkel livsform på den måten.

Olje, radioaktive isotoper, industrielle kjemikalier. Det ødelegger oss både direkte og indirekte. Og dette er hva mennesker bør fokusere på, bør gjøre sitt ytterste for å stoppe, ikke skrike høyt om at en enkelt oljeberedskapsstasjon har blitt lagt ned.

4 kommentarer:

 1. Helt enig. Noe av det verste her er imidlertid ansvarsfraskrivelsen. I prinsippet lever vi i et kapitalistisk system, der enhver betaler for seg.

  Forurensere betaler imidlertid IKKE for seg. Selv et slikt "lite" utslipp som dette har konsekvenser som ikke kan måles i penger, men som i virkeligheten ville ha kostet milliarder å rette opp.

  Forutsatt at vi hadde rettet det opp. Det gjør vi jo ikke, annet enn å fjerne det mest iøyenfallende (dette er ikke ment som en kritikk av de frivillige, de gjør uansett en kjempeinnsats!), og å la naturen ta resten av "regningen".

  De biologiske skadene på jordens økosystem er samlet sett astronomiske. Alikevel er hovedtapet, rent økonomisk i dagens system, båten. I det store bildet er selvsagt tusen båter irrelevant.

  Hadde oljeøkonomien blitt belastet reelle kostnader ved bruken, hadde det vært for dyrt. Istedet lar vi naturen ta regningen i kortsiktig jakt på gevinst.

  Russisk rulett på mange måter. Det vi synes å glemme er at spiller en lenge nok, smeller det.

  SvarSlett
 2. La du merke til lua til ordføreren? Der stod det så vakkert skrevet:

  Fin del mundo.

  Jeg syns det sa sitt.

  SvarSlett
 3. Enten har han misforstått skikkelig... eller så har han ikke gjort det...

  SvarSlett