tirsdag, september 01, 2009

Økt fattigdom

Den siste rapporten fra FAFO bekrefter det de av oss med åpne øyne har sett de siste årene: Fattigdommen øker. Det blir stadig flere fattige og dermed også flere fattige barn.

De som har mindre enn 157 000 kroner å leve for i året defineres offisielt for å være under fattigdomsgrensen. Alle som lever på sosialstøtte, mange som er på syketrygd og til og med mange som har jobb har mye mindre enn det. I følge FAFO-rapporten lever 85 000 barn i fattige familier. Forskjellene øker i norge, de minsker ikke. De økte under den forrige regjeringen og de økte under den nåværende. Begge har den frekkhet å skryte av de gode tingene de har gjort, også på dette området, selv om Kristin Halvorsen, etter å ha blitt presset en uke omsider kom med en slags unnskyldning.

IGJEN (ja, jeg skriker) får vi bekreftet hvor fjernt politikerne lever fra virkeligheten, hvor liten livserfaring de har.

Alt koster penger i dagens samfunn og pengene flyr hvis man bare skal unne seg noe ekstra, og selv med et helt barbert budsjett blir det knapt. Dette er noe som er veldig lett å gjøre noe med. For å øke utbetalingene og inntektene til de fattige trenger man bare å prioritere litt annerledes, gi litt mindre til de rike, men selv det tvilholder makteliten på. Folk skal holdes nede, skal holdes i fattigdom.

Fattigdom ødelegger folks liv, gjør at de eldes og dør før tiden. Forskjellene på helse og levealder er tydelig å lese hvis man sammenligner velstående og fattige bydeler og landsdeler, i norge og resten av verden.

Maktelitens forbrytelser blir som alltid overordentlig tydelig.

Det finnes verken vilje eller evne til å gjøre noe med dette i maktens korridorer. Konklusjonen er klar.

Mer om dette tema på Uten Grenser:

Forslag til nye typer politikere

Samfunnet stjeler år fra de fattige

Et variert og godt liv

Livsfjerne og ekstra sleipe politikere

Folk i norge sulter

Respekt

3 kommentarer:

 1. Fattigdomsgrensen går ved inntekt på 157000 i året. Det regjeringen har gjort er å gi større refusjoner og støtte til å betale diverse ting, men dette regnes ikke som inntekt. Derfor har ikke fattigdommen gått ned, men de fattige har fått redusert utgiftene vesentlig, altså har de fått det bedre enn før.
  For å redusere antall fattige kan trygd,sosialhjelp osv økes, eller bistanden regnes som inntekt.

  Når det gjelder FNs barnekonvensjon bruker Norge en litt utvidet definisjon. "Rett til lek og fritid", hvor mange barn i Norge har ikke fritid eller nektes å leke?
  "Mange fattige barn har ikke samme tilgang til å delta på fritidsaktiviteter som andre barn", okei, skal så godt som alle på landsbydga henges ut for å bryte barns rettigheter fordi det ikke finnes andre fritidstilbud enn fotball?

  SvarSlett
 2. Hei

  Beklager å måtte medele at du bruker feil tall. I følge FAFO rapporten (http://www.fafo.no/pub/rapp/20128/20128.pdf) tabell 2.3 på side 19 er fattigdomsgrensene definert ut fra familietype. Laveste fattigdomsgrense er på 184 199 for en familie med en voksen og ett barn under 14 år. Vil også nevne at rapporten antyder at grunnen til fattigdomsøkning er at lønnsveksten har vært så stor. Se nederste avsnitt side 18. Fattigdomsgrensene har økt mer enn konsumprisindexen.

  SvarSlett
 3. Grensen er på 157 000 for en person, som bor alene. Ja, den skifter litt med familietype, men poengene og hovedpoenget, om at stadig flere kommer under den, ikke bare barnefamilier gjenstår.

  SvarSlett