torsdag, desember 28, 2006

En udødelig mann

Jeg og mange andre så veldig fram til tv-serien om Henrik Ibsen som ble sendt i romjulen. Til tross for norsk fjernsyns elendige og velfortjente rykte på området.

Jeg likte tittelen. Jeg antar den henspeilte, i hvert fall delvis på Ibsen som udødelig kunster, og den gjorde meg enda mer forhåndsinteressert.

Men etter at jeg hadde satt meg ned i godstolen og sett på opplegget i noen minutter så sluknet interessen som dugg fordamper for solen. Maken til tørt og drittkjedelig opplegg. Helt utrolig. Det var like interessant som å se maling tørke, helt i tråd med de aller fleste tidligere norskproduserte seriene. Skuespillerne og regissøren tror fortsatt at de skal spille (norsk) teater. Rollefigurene var de vanlige pappfigurene. Ibsen fremstod som en tvers igjennom dødskjedelig person, og det var han jo slett ikke. Hvis dette skal vekke ny interesse for han som Forteller, så er det i sannhet et direkte latterlig forsøk. Finnes det ingen evne til selvransakelse hos disse folkene, til å se på seg selv og det de har gjort og si at (før de sender det på tv): dette er ELENDIG?

Svaret på det spørsmålet må være nei. Etter alle de elendige norske fjernsynsteaterne gjennom de siste tiårene så har de ikke lært NOE. De fortsetter bare i samme spor, åpenbart svært så tilfreds med sin egen fortreffelighet.

Utrolig.

7 kommentarer:

 1. Anonym6:00 p.m.

  Hei der :)

  Jeg har ikke sett den nevnte serien selv, men hadde planlagt å gjøre det, men nå, etter å ha lest kommentaren din, så kommer jeg ihvertfall ikke til å se den!

  SvarSlett
 2. Anonym9:30 a.m.

  Jeg så serien, og jeg likte den, jeg! Hva var det du konkret mislikte så sterkt? Jeg kjenner meg ikke igjen i beskrivelsen din...

  SvarSlett
 3. Vel, jeg sa vel hva jeg først og fremst mislikte. Det er slevsagt helt greit at du har en annen mening.

  SvarSlett
 4. Anonym4:54 a.m.

  man kan ikke forvente at mennesker som lager slike serier skal kunne hverken se, gripe eller kunne formidle genialitet på en tilfredsstillende måte.

  Det er bare sånn.

  SvarSlett
 5. Det virker som om de er ute etter å «forstå» den gode Henrik, å forklare han, sette han i bås. Det er slevsagt et helt håpløst utgangspunkt.

  SvarSlett
 6. Anonym6:33 p.m.

  Kan bare melde at jeg kun så siste episode av denne, men at dette var det beste jeg så av TV i julen, uten at det i seg selv sier allverden om kvalitet...

  Vet ikke, tror det var kontrastene (med det andre på TV, med mye annet ved julen) som gjorde at jeg likte det jeg så, og at jeg følte det angikk meg. Eller så var det rett og slett bra! :-)

  SvarSlett
 7. Jeg er enig i at den var bedre enn det aller meste som ble sendt på tv i julen...

  SvarSlett