mandag, april 30, 2007

Før

Dagens kjønnsrollemønster er relativt nytt. Vi blir fortalt, som med så mye annet at det er en uforanderlig situasjon, at det er «menneskenes natur», men det stemmer simpelthen ikke. Sivilisasjonen har temmet begge kjønn på hver sin måte, formet dem til noe de slett ikke er. Det er simpelthen bare enda en myte at mannen var jegeren og kvinnen var samleren, at mannen hersket og kvinnen var i en underlegen posisjon i førhistoriske samfunn, enda en direkte løgn kristne og andre maktglade nørte oppunder for å få støtte for sitt snevre syn på tilværelsen.

Så sent som i antikkens Hellas løp ville, nakne kvinner og menn ut i skogen for å feire ilden i mennesket og da hadde temmingen av villskapen i oss forlengst startet. De protesterte og forlot det strikse bylivet for en stakket stund. Dagens koreograferte dans blir svært så slappe saker i forhold. Dette var helt klart en av forløperne til den mer moderne heksetroen… og en av de mange grunnene til heksebrenningene. Ord som «umoral» og «synd» ble muligens tatt i bruk for første gang i det tidsrommet. Hva som hadde vært fri utfoldelse av det meste, ble sakte men sikkert tvunget inn i rigide, krampaktige former.

Følgende av slik åpenbar sinnssykdom har vi slitt med hele tiden siden.

Ja, det fantes en tid da dagens ødeleggende kjønnsrollemønster var bortimot ikke-eksisterende, bortimot ukjent, og det finnes intet hinder, intet hinder overhodet for at det lett kan bli det igjen.

2 kommentarer:

 1. Viktig poeng.

  Den naturlige balanse mellom kvinner og menn er gått tapt, men finnes i oss og kan lett slippe ut igjen.

  Vi må bare "avprogrammeres" fra løgnene først.

  SvarSlett
 2. Vi må forrtsette å avprogrammere oss selv fra det tjukke laget av sivilisasjonens skitt som dekker oss, ja.

  Jeg gjør det hver dag.

  SvarSlett