søndag, august 23, 2009

«Vi har god kontroll»

«Vi har god kontroll», sier det norske Mattilsynet om sitt tilsyn med norske pelsdyroppdrettere. Den uttalelsen får et like tragikomisk skjær som lignende uttalelser tidligere.

Mattilsynet fremstår som like ineffektive som tidligere når det gjelder å stanse den vedvarende, grusomme torturen pelsdyr blir offer for. Det er ikke så rart når tilsynsdirektør Kristina Landsverk fastholder at flesteparten av pelsdyroppdretterne overholder lover og regler. Når man ser bare en liten del av hva som foregår på anleggene fremstår det som regelrett sprøyt. Og reglene er også altfor lite strenge. Sannheten er at ethvert oppdrett av pelsdyr burde ha vært totalforbudt for lenge siden. I stedet er det en næring som får statsstøtte, og ellers all mulig moralsk og logistisk støtte av lovgivende og utøvende myndigheter, og også av lovens håndhevere. Som jeg har skrevet tidligere. Den relativt strenge dyrevernloven skriver seg fra 1893, men det bør nå være åpenbart for alle at den aldri vil bli håndhevet…

Nettverk for dyrs frihet besøkte farmene like etter at tilsynet gjorde det, og fant lett det tilsynet, i sin utrolige blindhet og uvilje ikke fant. De har politianmeldt forholdene på alle gårdene de tok seg inn på. Ikke at det vil føre til noe, men det sier ganske mye. De har tonnevis av materiale, av bevis for sine påstander.

Tilsynet og næringen og også det etablerte samfunnet forøvrig er alle like skyldig her. Det er utrolig at dette har fått utvikle seg og enda mer utrolig at det får fortsette år etter år, også med den kvalmende dobbeltmoralen og ansvarsfraskrivelsen vi her er vitne til.

Noen tidligere artikler om emnet på Uten Grenser

Født i bur

Flådd og ødelagt liv

Pelsdyrfarmer

5 kommentarer:

 1. Anonym2:42 a.m.

  Jeg har et spørsmål til deg. Får du gå fritt i gatene og skrive det du vil? Blir du overvåka? Jeg bare spør for jeg har havna i helvette på grunn av min åpenhet og mine meninger.

  SvarSlett
 2. Ja til frie dyr, sier nå jeg.

  SvarSlett
 3. Riglet: vi er født fri, men vokser opp i lenker.

  spaceain: Jeg blir sensurert på alle bauger og kanter. Sist gang var i går, på bloggarkivet.net og har fått dødstrusler og generelle trusler, både via email og tradisjonell mail og telefon, og har også måttet innføre moderasjon her på bloggen på grunn av stadige ekstreme rasistiske innlegg.

  Da jeg anmeldte det til politiet for noen år siden stoppet det opp i flere år. Nokså avslørende, åpenbart. De som stod bak hadde helt klart kontakter i det lokale politiet, i beste fall.

  SvarSlett
 4. Anonym8:43 a.m.

  Vi vokser opp i lenker. Og i bur.
  Hele greien er på et vis kulisser og det er utrolig provoserende! (liket til deg, det går jeg ut fra er greit)

  SvarSlett
 5. Jepp, jeg linker å bli linket til jeg, og en sånn fornuft person som deg må man jo bare simpelthen linke tilbake til.

  Hele verdenssituasjonen er provoserende. Sinnssykdommen, over hele fjøla har forlengst passert grensen for det akseptable.

  SvarSlett