onsdag, november 29, 2006

Griskhetens pris

Leketøysbransjen satser på å tømme lagrene av leketøy som inneholder giftstoffet Ftalater i et siste forsøk på profitt før leker med stoffet blir totalforbudt etter nyttår. Bransjen selv anslår verdien av de skadelige og direkte livsfarlige lekene til rundt 400 millioner kroner. Ftalater skader forplantingsevnen og gir fosterskader og er generelt skadelige for enhver organisme. Dette viser griskhet satt i system bedre enn få andre ting, selv om det er utbredt til de grader i dagens verden. Svina kommer sannsynligvis til å slippe unna med det også. Aldri i verden om de kommer til å bli siktet for noe lovbrudd. Forhåpentligvis vil foreldrene kjenne sin besøkelsestid og komme med et saftig erstatningssøksmål om noen år, når senskadene viser seg for fullt, men da kan slevsagt svina vise til at «det var jo lovlig, jo».

Ftalater har vært forbudt i leker for mindre barn siden år 2000. Det er ingen tvil om virkningen, og likevel har bransjen fortsatt salget til større barn hele denne tiden. Og de har fått lov til det. Myndighetene er nok en gang avslørt som industriens lydige og forlengede arm.

Man kan ikke se på pakningen eller leken om den inneholder svineriet. Det finnes ingen måte å se det på, med mindre forhandlerne underretter potentielle kjøpere om hvilke leker det dreier seg om.

Enda en grunn blant mange til å ikke kjøpe julegaver.

1 kommentar:

  1. Anonym5:55 p.m.

    Shit.. Dette visste jeg ikke. Vet de som jobber i leketøysbutikken hvilke varer dette dreier seg om eller må man bare gjette seg frem eller se etter (dårlige) tilbud? Er stygt redd for at det blir lite leker på barna i familien denne jula...

    SvarSlett