torsdag, juni 16, 2005

Teknologiforherligelsen

I NRKs programmer Schrødingers Katt og Newton blir vi konstant og uten unntak presentert for en entusiastisk og engasjert teknologiforherligelse som egentlig savner sidestykke. Ingen kritiske spørsmål blir stilt. Vitenskapen som perfekt sannhetssøker og perfekt sannhet blir presentert med en syk glød som i sannhet underbygger tanken på vitenskapen som en ny religion.

Isaac Newtons verdenssyn, ideen om at alt kan måles og veies og katalogiseres, settes i bås, dominerer dagens verden. Den griper inn på alle nivåer, på alle områder. Bare det som kan registreres i et laboratorium har en målbar eksistens.

Newton på NRK lærer barn og unge sjargongen, teknologien og sivilisasjonens gospel. Schrødingers Katt segmenterer det og viser dets «nytteverdi» for moderne mennesker. Alt blir snevret inn og satt i system, tilpasset den rådende virkelighet.

Dagens samfunn vil gjerne bare vise oss en liten bølge og ignorere det frådende havet. Vitenskapen er et utmerket verktøy også i så måte. Som synlig lys bare viser oss en ørliten del av spekteret, så viser samfunnet og dets verktøy oss bare en flik av virkeligheten. Vi kommer tilbake til media igjen og igjen. Media presenterer med iver den aksepterte virkelighet og ignorer bortimot samtlige alternativer. Dette står, som alltid i god stil med det vi blir tvangsforet i barnehagen, på skolen og i arbeidslivet, og i samfunnet som helhet. Persepsjon er virkelighet og de som styrer dagens verden har innsett det og integrerer det i sin propaganda.

Ved at vår oppfattelse av virkeligheten blir snevret inn blir vi lettere å styre.

En annen, like viktig side ved dette er den enerett på sannheten dagens makthavere har. Ved å filtrere virkeligheten, styre den i et løp som underlegges samfunnets regler og normer, blomstrer sivilisasjonen, blomstrer diktaturet.

Det er et ubestridt faktum at dagens overveldende problemer er skapt av teknologien, men likevel fortsetter dens yppersteprester og prestinner å preke dens storhet. De hevder at problemet kan løses ved mer av det samme, så å si. Det som skal styre oss ut av vanskelighetene som teknologien har skapt er mer teknologi.

Og dette skal liksom være rasjonalitetens tempel, fornuftens bærebjelke? Forstå det den som kan.

Og dette — som blir geniforklart og glorifisert som veien og målet, som den hymnen vi alle må synge, den som fører oss rett inn i menneskehetens kollektive selvmord, mot et allerede nærværende nivå av aldri tidligere sett natur- og livsødeleggelse — er den retningen menneskeheten vandrer.

4 kommentarer:

 1. Knakende godt innlegg! Jeg er så enig som det går an å få blitt.

  P.S.: Tror jeg nettopp satte rekord i å kommentere innlegg tilbake i tid. 2 og et halvt år. Bedre sent enn aldri. ;-)

  SvarSlett
 2. Takk så mye.

  Ja, jeg tror faktisk det er rekord, men det er sant som du sier. Og aktualiteten av innlegget bare øker og øker.

  SvarSlett
 3. Jeg forstår ikke hvorfor vitenskap skal være noe vondt. Og din påstand om at vitenskapen som perfekt sannhet er ikke annet en feil. Galturiktig. Selv om det kan fremstå slik i media.

  Men jeg har lagt merke til det du kaller teknologiforherligelsen, som aldri tar slutt. Altså, utvikling av teknologi vil aldri ta slutt så lenge den er mulig, tror jeg.

  SvarSlett
 4. Avansert teknologi blir bare en parentes i menneskehetens historie.

  Vitenskapen har forlengst blitt en ny religion, og den fremstiller seg selv som perfekt når det gjelder filosofisk metode, selv om noen av dens representanter er sleipe og sier at man ikke vet alt. Mange sier dog at det aller meste i dag er kartlagt, og at det synet man har av Universet er veldig nær det endelige.

  Klassisk og livsfarlig hybris.

  SvarSlett