onsdag, januar 10, 2007

Brannfeller

På fem år har brann- og redningsetaten undersøkt 3000 bygårder i oslo, og har konkludert med at halvparten av dem, femtenhundre bygninger er brannfeller. Brannvesenet, representert ved Daniel Johansen mener det er bare et spørsmål om tid før den neste storbrannen kommer. Han sier at rundt 1500 av bygårdene har brannsikring på nivå med 1890-tallet, og at mange av gårdeierne «ignorerer brannfarene».

Bygningene har dårlige adkomst- og rømningsveier hvis det skulle bryte ut brann. De er gamle og også falleferdige. Murpussen faller av, og erstatningene er enten elendige eller ikke-eksisterende. Branntrappene knekker bare man bruker dem.

Jeg har et forslag: Vedta en ny lov som tvinger gårdeierne til å bo hele døgnet i disse boligene. Sperr dem inne til de begynner å bruke penger, masse penger på reparasjon og renovering. Det bør være et minstemål at de som eier noe sliktmå skape boliger folk kan leve i.

4 kommentarer:

  1. Anonym5:21 a.m.

    Nå er det allerede lovpålagt at huseiere skal sørge for at sånt er i orden. Nå husker jeg ikke paragrafen helt tydelig, men de får ikke på forsikringen hvis ikke.

    SvarSlett
  2. Men det fungerer jo helt åpenbart ikke. Og de blir ikke straffet hvis noe skjer. Og de spekulerer også helt åpenbart i at de omsider får revet bygningen. Det er det som skjer nå. Eieren av den aktuelle bygningen og bygningsrådet ble «enige» noen få dager etter «ulykken». Eierne lar den forfalle, slik at den til slutt må rives. Med andre ord: de bryr seg fint lite om de folkene som bor der.

    SvarSlett
  3. Dette fungerer åpenbart ikke, det har du rett i!

    Det er et alvorlig klasseskille i rettsapparatet i Norge. DET er noe av hovedproblemet. To typer mennesker har sær-rettigheter. Den ene klassen er vinningsforbryterene som får strafferabatt, og som i virkeligheten aldri får straff som fortjent. Advokathjelp for millioner av kroner får de opp i hendene, imidlertid...

    Nå er det jo egentlig synd på denne lavklassen mennesker. De kommer ofte (men ikke alltid) fra dårlige kår, og har ofte (men ikke alltid)lav IQ.

    Den andre klassen er de rike. De gjør som de vil, og er i virkeligheten de virkelige kriminelle ihvertfall målt i kroner og øre. De er stort sett immune mot å bli holdt for ansvar, det gjelder alt fra økonomisk snusk til å ta ansvar for personskader i forbindelse med arbeidsplass eller, som dette tilfelle, "ulykker" som skyldes grov uaktsomhet.

    Loven tillater at de kan gjøre dette. Klart formålet er å la gårdene forfalle. Klart formålet er å tyne mest mulig ut av beboerne i mellomtiden, før de blir kastet ut før riving.

    Hadde rettsapparatet vært rettferdig ville slikt medført skikkelig straffeskyld. I virkeligheten koker alt ned til advokatmat og en bot et sted i fremtiden. En bot som ikke engang svir i forhold til det store økonomiske spillet som er på gang. Kalkulert risiko. Men menneskeliv er i denne sammenheng knapt en digresjon. Risikoen ses på kun i forbindelse med økonomisk gevinst.

    Og dette er verden slik den er idag.

    SvarSlett
  4. At fattige stjeler er fullt forståelig. faktisk så mener jeg at de bør gjøre det.

    De som stjeler litt blir sperret inne. De som stjeler mye blir opphøyet til konger og halvguder.

    SvarSlett